Στρατηγικής σημασίας για τη χώρα το νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προδιαγραφών για τα ναυαγοσωστικά πλοία
Αίτημα του κλάδου και της Ένωσης από το 1984!!!

Η Ελλη­νι­κή Ένω­ση Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών, Ναυα­γο­σω­στι­κών, Αντιρ­ρυ­πα­ντι­κών, Πλοί­ων Υπο­στή­ρι­ξης Υπε­ρά­κτιων Εγκα­τα­στά­σε­ων εκφρά­ζει την ικα­νο­ποί­η­σή της για την έκδο­ση του Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος 65, που δημο­σιεύ­θη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερ­νή­σε­ως στις 22 Μαΐ­ου, με το οποίο εκσυγ­χρο­νί­ζε­ται πλέ­ον το θεσμι­κό πλαί­σιο ανα­φο­ρι­κά με τις τεχνι­κές προ­δια­γρα­φές σχε­δί­α­σης και κατα­σκευ­ής των ναυα­γο­σω­στι­κών πλοίων.

Συγκε­κρι­μέ­να με το ΠΔ 65/2023 ρυθ­μί­ζο­νται, βάσει των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και απαι­τή­σε­ων, τα σχε­τι­κά θέμα­τα με τις τεχνι­κές προ­δια­γρα­φές σχε­δί­α­σης και κατα­σκευ­ής, τη δύνα­μη έλξης (Bollard Pull), τα κρι­τή­ρια ευστά­θειας, τις επι­χει­ρη­σια­κές απαι­τή­σεις, τη δρα­στη­ριο­ποί­η­ση, τον ναυα­γο­σω­στι­κό εξο­πλι­σμό, τα λει­τουρ­γι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και τις ειδι­κές απαι­τή­σεις ασφά­λειας των ναυα­γο­σω­στι­κών πλοί­ων. Με τον τρό­πο αυτό εξα­σφα­λί­ζε­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κή και επι­τυ­χής εκτέ­λε­ση των πάσης φύσε­ως επι­χει­ρή­σε­ων επι­θα­λάσ­σιας αρω­γής κατά τα ορι­ζό­με­να στις δια­τά­ξεις των άρθρων 32 παρ. 2 και 36 παρ. 2 του ν.δ. 187/1973.

Η συγκε­κρι­μέ­νη εξέ­λι­ξη επι­βε­βαιώ­νει αφε­νός το δίκαιο του αιτή­μα­τός της Ένω­σης, το οποίο έχει τεθεί εδώ και πάρα πολ­λά χρό­νια στο Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής. Ταυ­τό­χρο­να απο­δει­κνύ­ει πως είναι εφι­κτή η δια­μόρ­φω­ση θεσμι­κού πλαι­σί­ου που να περι­λαμ­βά­νει τα σύγ­χρο­να και πλέ­ον επί­και­ρα δεδο­μέ­να στον χώρο της ασφα­λούς ναυ­σι­πλο­ΐ­ας και της προ­στα­σί­ας του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος, στό­χος για τον οποίο μάχε­ται δια­χρο­νι­κά και θα συνε­χί­σει να μάχε­ται η Ένω­ση. Αφε­τέ­ρου, επι­βε­βαιώ­νει πως ο ειλι­κρι­νής και έντι­μος διά­λο­γος των εμπλε­κό­με­νων θεσμι­κών φορέ­ων με την Πολι­τεία, οδη­γεί πάντα στο επι­θυ­μη­τό αποτέλεσμα.

Εν προ­κει­μέ­νω:

  • Στην ασφά­λεια των πλη­ρω­μά­των των σκα­φών μας και των επι­βα­τών και πλη­ρω­μά­των άλλων πλοί­ων, τα οποία συν­δρά­μου­με σε έκτα­κτες συνθήκες.
  • Στην ανα­βί­ω­ση των υπό ελλη­νι­κή σημαία ναυα­γο­σω­στι­κών πλοίων.
  • Στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των επι­χει­ρη­σια­κών δυνα­το­τή­των των ναυα­γο­σω­στι­κών πλοίων.
  • Στην προ­στα­σία του θαλάσ­σιου περιβάλλοντος.
  • Στην μεί­ω­ση των ναυαγίων.
  • Στην απο­σα­φή­νι­ση του πλαι­σί­ου, με τρό­πο που δεν επι­δέ­χε­ται παρερ­μη­νειών, για τα κρι­τή­ρια που πρέ­πει να πλη­ρού­νται από τα ναυα­γο­σω­στι­κά πλοία που συμ­με­τέ­χουν, σε επι­χει­ρή­σεις για την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής και του θαλάσ­σιου περιβάλλοντος.
  • Στην δημιουρ­γία νέων θέσε­ων εργα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στα ναυα­γο­σω­στι­κά πλοία.
  • Στην προ­στα­σία και ενί­σχυ­ση της εθνι­κής μας οικο­νο­μί­ας και στην ανά­πτυ­ξη της χώρας, μέσω μίας εκσυγ­χρο­νι­σμέ­νης και ασφα­λούς ναυ­σι­πλο­ΐ­ας. Αλλά και των λιμα­νιών της πατρί­δας μας, τα οποία δια­δρα­μα­τί­ζουν σημα­ντι­κό ρόλο προς τη συγκε­κρι­μέ­νη κατεύ­θυν­ση, τόσο ως του­ρι­στι­κά όσο και ως δια­με­τα­κο­μι­στι­κά κέντρα.
  • Ενι­σχύ­ει το γεω­στρα­τη­γι­κό και γεω­πο­λι­τι­κό μας ρόλο στο Αιγαίο, καθώς η Τουρ­κία έχει ναυ­πη­γή­σει υπερ­σύγ­χρο­να ναυα­γο­σω­στι­κά πλοία, με στό­χο να διεκ­δι­κή­σει μέρος της έρευ­νας και διά­σω­σης στη συγκε­κρι­μέ­νη θαλάσ­σια περιοχή.

Επι­πλέ­ον, η Ένω­σή ευχα­ρι­στεί θερ­μά των Υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας κ. Ιωάν­νη Πλα­κιω­τά­κη, τον Υφυ­πουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας κ. Κωστα­ντί­νο Κατσα­φά­δο, την ηγε­σία του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος και τον Κλά­δο Επι­θε­ώ­ρη­σης Πλοί­ων, για την κομ­βι­κή συμ­βο­λή τους στην έρευ­να και διά­σω­ση στις θάλασ­σές μας αλλά και για την προ­στα­σία των θαλάσ­σιων συνό­ρων της χώρας.

Ο Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών, Ναυα­γο­σω­στι­κών, Αντιρ­ρυ­πα­ντι­κών, Πλοί­ων Υπο­στή­ρι­ξης Υπε­ρά­κτιων Εγκα­τα­στά­σε­ων, κ. Παύ­λος Ξηρα­δά­κης, με αφορ­μή την έκδο­ση του ΠΔ δήλω­σε: «Σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο από ποτέ, χρεια­ζό­μα­στε αυτό το νέο σύγ­χρο­νο θεσμι­κό πλαί­σιο για υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες στους τομείς της επι­θα­λάσ­σιας αρω­γής, και της προ­στα­σί­ας του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος, αντί­στοι­χες του επι­πέ­δου των άλλων Ευρω­παϊ­κών χωρών και της κορυ­φαί­ας παγκο­σμί­ως Ναυ­τι­λί­ας που διαθέτουμε.

Το ΠΔ ενι­σχύ­ει σημα­ντι­κά την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής στην θάλασ­σα, του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος, της εθνι­κής μας οικο­νο­μί­ας και των θαλάσ­σιων συνό­ρων μας. Είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το το γεγο­νός ότι θα είχε απο­φευ­χθεί ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός ναυα­γί­ων, εάν υπήρ­χαν επαγ­γελ­μα­τι­κά ναυα­γο­σω­στι­κά πλοία στην Ελλά­δα, για τα οποία καλεί­τε σήμε­ρα η Πολι­τεία να δαπα­νή­σει εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για την ανέλ­κυ­ση τους. Δεν είναι καθό­λου τυχαίο το γεγο­νός ότι όλες οι Ευρω­παϊ­κές χώρες δια­θέ­τουν ναυα­γο­σω­στι­κά πλοία, αντί­στοι­χα με τις απαι­τή­σεις του ΠΔ, για την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής και του περι­βάλ­λο­ντος αλλά και του δημό­σιου συμφέροντος.

Καλού­με όλους τους εμπλε­κό­με­νους φορείς και μέρη, να προ­σαρ­μο­σθούν το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό με τα νέα δεδο­μέ­να, για να υπη­ρε­τή­σου­με όλοι μαζί, το δημό­σιο και εθνι­κό συμ­φέ­ρον. Από την πλευ­ρά μας συνε­χί­ζου­με να στη­ρί­ζου­με αυτήν την προ­σπά­θεια εκσυγ­χρο­νι­σμού προ­χω­ρώ­ντας σε επεν­δύ­σεις ανα­βάθ­μι­σης του στό­λου, αλλά και σε τεκ­μη­ριω­μέ­νες προτάσεις.

Η Ένω­σή μας δεσμεύ­ε­ται να παρα­μεί­νει πιστή στην πάγια αρχή της. Η οποία δεν είναι άλλη, παρά η περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση του δια­λό­γου με την ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής αλλά και τις ηγε­σί­ες των συναρ­μό­διων με τα θέμα­τα που μας απα­σχο­λούν, Υπουργείων».

Η ΕΛΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΕΝΩ­ΣΗ ΠΛΟΙΟ­ΚΤΗ­ΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛ­ΚΩΝ, ΝΑΥΑ­ΓΟ­ΣΩ­ΣΤΙ­ΚΩΝ, ΑΝΤΙΡ­ΡΥ­ΠΑ­ΝΤΙ­ΚΩΝ & ΠΛΟΙΩΝ ΥΠΟ­ΣΤΗ­ΡΙ­ΞΗΣ ΥΠΕ­ΡΑ­ΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑ­ΤΑ­ΣΤΑ­ΣΕ­ΩΝ, δημιουρ­γή­θη­κε το 1980, απο­τε­λεί τον αξιό­πι­στο εκπρό­σω­πο των πλοιο­κτη­τών ρυμουλ­κών και ναυα­γο­σω­στι­κών πλοί­ων στην Ελλά­δα. Σκο­πός της Ένω­σης είναι η δια­φύ­λα­ξη, προ­ώ­θη­ση, προ­στα­σία και ανά­πτυ­ξη των συμ­φε­ρό­ντων των μελών της σε ένα πλαί­σιο υγιούς αντα­γω­νι­σμού. Η Ένω­ση παρα­κο­λου­θεί τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις, μέσω της συμ­με­το­χής μελών της στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών (European Tugowners Association, ETA) καθώς και στη Διε­θνή Ένω­ση Ναυα­γο­σω­στι­κών Εται­ρειών (International Salvage Union).

Βασι­κός στό­χος των μελών της Ένω­σης είναι η παρο­χή υπη­ρε­σιών για την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος, των πλοί­ων και των εγκα­τα­στά­σε­ων. Παράλ­λη­λα, τα μέλη της Ένω­σης δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε παγκό­σμιο επί­πε­δο και δια­θέ­τουν εκτε­νή και υψη­λού επι­πέ­δου τεχνο­γνω­σία λόγω της συμ­με­το­χής σε πλη­θώ­ρα έργων τόσο σε εγχώ­ριο όσο και στο διε­θνές περι­βάλ­λον. Τα μέλη της Ένω­σης προ­σφέ­ρουν ετη­σί­ως τις υπη­ρε­σί­ες τους σε περισ­σό­τε­ρα από 10.000 πλοία.

Στρατηγικής σημασίας για τη χώρα το νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προδιαγραφών για τα ναυαγοσωστικά πλοία
Στρατηγικής σημασίας για τη χώρα το νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προδιαγραφών για τα ναυαγοσωστικά πλοία
Κοι­νο­ποί­η­ση:
Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.