
Ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά προσφέρουν υπηρεσίες σε 8.000 πλοία που διέρχονται τα ελληνικά ύδατα κάθε χρόνο
Έχουν καταλυτικό ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ωστόσο βρίσκονται στην «αθέατη πλευρά». Ο ρόλος για τα ρυμουλκά πλοία, τα οποία υποστηρίζουν 8.000 πλοία που διέρχονται τα ελληνικά ύδατα σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου διαθέτουν πλούσια εμπειρία καθώς έχουν πάρει μέρος σε ιδιαίτερα δύσκολα διεθνή συμβάντα όπως η ναυαγιαίρεση του πλοίου «MSC Carla» το 1997, το οποίο κόπηκε στα δύο λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών στον Ατλαντικό, αλλά και στις ελληνικές θάλασσες όπως στην πρόσφατη επιχείρηση ναυαγιαίρεσης και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος στο ναυάγιο του «Euroferry Olympia» βόρεια της Κέρκυρας.
Η συμβολή του κλάδου δεν περιορίζεται εκεί, αλλά έχει και εθνικές διαστάσεις. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων Παύλος Ξηραδάκης, αποφασιστικής σημασίας είναι η συμβολή του κλάδου στην εξυπηρέτηση των θαλάσσιων ερευνών για υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες.
Όπως τονίζει ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια η Ένωση έχει αναπτύξει μια στενή επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς οι θαλάσσιες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όσο και η όλη διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσής τους, προϋποθέτουν τη συνδρομή ορισμένων ειδικών πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων. Πρόκειται για εξειδικευμένα πλοία με αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές, ικανά να αντεπεξέλθουν σε μία ευρεία γκάμα επιχειρησιακών απαιτήσεων και μέλη της Ένωσης ήδη διαθέτουν τέτοιου είδους πλοία, τα οποία ωστόσο δραστηριοποιούνται ως επί το πλείστον στο εξωτερικό.
Ήδη μέλη της Ένωσης έχουν επίσημα εκφράσει την ισχυρή βούλησή τους να εντάξουν στο εθνικό νηολόγιο 1S πλοία υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων που διαθέτουν (Offshore Support Vessels) και τα οποία επί του παρόντος πλέουν και εκτελούν εργασίες υπό ξένη σημαία.
Ο Παύλος Ξηραδάκης υποστηρίζει πως ο κλάδος δεν τυγχάνει στήριξης ανάλογα με τη σημασία του. Ειδικά σε μια στιγμή που αναδύεται η απειλή της Τουρκίας, η οποία έχει ανανεώσει με σύγχρονα ναυαγοσωστικά ρυμουλκά τον στόλο της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις συμπεριλαμβανομένων και των διεκδικήσεών της στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Κομβικής σημασίας θεωρείται η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τα ρυμουλκά, και ενός σύγχρονου στόλου ναυαγοσωστικών πλοίων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να ενταχθούν οι επενδύσεις του κλάδου στον Αναπτυξιακό Νόμο, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες. Τη στιγμή μάλιστα που οι εταιρείες του έχουν ανακοινώσει επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ σε περισσότερα των 33 σύγχρονων πλοίων, με νέα καινοτόμα συστήματα γτα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Ο κλάδος των ρυμουλκών αναμένει επίσης και την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος για τις προδιαγραφές των πλοίων που είναι μείζονος σημασίας για τρεις βασικούς λόγους:
- Πρώτον, ενισχύεται το επίπεδο ασφάλειας των λιμανιών μας. Τα λιμάνια και οι θάλασσές μας γίνονται πολύ πιο ασφαλή και ελκυστικά σε διεθνές επίπεδο.
- Δεύτερον, με τις νέες προδιαγραφές αναβαθμίζεται η ναυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η εξασφάλιση σύγχρονων θαλάσσιων υπηρεσιών αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας και ως τουριστικό προορισμό και ως εμπορευματικό κόμβο.
- Τρίτον, η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών ως αποτέλεσμα της προσαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών των ρυμουλκών στην εξελιγμένη και καθαρή (πράσινη) τεχνολογία θα συμβάλει ουσιαστικά στη διεξαγωγή ασφαλέστερων, ταχύτερων και περισσότερων εργασιών από τα ρυμουλκά και τα πληρώματά τους.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ