
Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε δύο εξειδικευμένες μελέτες όσον αφορά στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο για τα ρυμουλκά και τα ναυαγοσωστικά.
Μελέτες τις οποίες έχει θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας, από το οποίο περιμένει άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την παρακάτω συνέντευξη της Ένωσης.
- Συμφωνείτε ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες ψηφιοποίησης της ναυτιλίας; Πως η Ένωση σας αξιοποίησε αυτή τη μεγάλη πρόκληση;
Το βέβαιον είναι πως η πανδημία της Covid-19 λειτούργησε καταλυτικά, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η πανδημία δεν δημιούργησε την ανάγκη ψηφιοποίησης της οικονομίας, αλλά λειτούργησε ως επιταχυντής στην ψηφιοποίηση πολλών κλαδών και φυσικά και στη ναυτιλία, μία διαδικασία η υλοποίηση της οποίας ήταν ήδη σχεδιασμένη. Παρά το γεγονός πως η ναυτιλία παραδοσιακά είχε χαμηλά επίπεδα ψηφιοποίησης, ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες που προέκυψαν από τις νέες συνθήκες και με τάχιστα βήματα προχωρήσαμε σε σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Η εξ αποστάσεως εργασία, η οποία συνεχίζει και εφαρμόζεται, η αξιοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων για την διεκπεραίωση εργασιών και εγγράφων, κ.α., αποτέλεσαν σημαντικές παραμέτρους στην προσπάθεια μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου στις ιδιαίτερες και πολλές φορές ακραίες συνθήκες που προέκυψαν.
Παράλληλα, με βασικό γνώμονα τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών των πελατών και της αγοράς και μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και των νέων καινοτόμων λύσεων, οι εταιρίες μέλη της Ένωσης κινούνται προς τη νέα ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας ένα νέο πιο σύγχρονο, πιο ανταγωνιστικό και πιο αποτελεσματικό κλάδο. Επιπλέον η Ένωσή μας στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της, αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε την ιστοσελίδα της προσθέτοντας νέες λειτουργίες και νέα ψηφιακά εργαλεία. Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα (MOSES, Η2020) παρακολουθεί και συμμετέχει στις εξελίξεις της τεχνολογίας, ανταποκρινόμενη με συνέπεια στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.
- Πιστεύετε ότι η αυξανόμενη ανάγκη για πράσινες και βιώσιμες ναυτιλιακές λειτουργίες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων;
Είναι γεγονός πως η ραγδαία ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών έχει ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση των κινδύνων και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως, η σύμπλευση της ναυτιλίας με την προστασία του περιβάλλοντος είναι επιτακτική ανάγκη και παγκόσμια επιταγή. Η στροφή επομένως σε νέες πράσινες και βιώσιμες τεχνολογίες είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της κλιματικής κρίσης όσο και των περιβαλλοντικών κινδύνων από ναυτικά ατυχήματα.
Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στη ναυτιλία εντείνονται με ραγδαίο ρυθμό, ενισχύοντας την έρευνα και ανάπτυξη νέων λύσεων, είτε αυτές προέρχονται από τις εταιρίες ή/και κοινοπραξίες εταιριών είτε μέσα από ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και ιδιωτικών φορέων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας παρακολουθεί στενά τη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής και συμμετέχει ενεργά στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. (Horizon 2020) ερευνητικό πρόγραμμα MOSES, σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κων του ΕΜΠ και εταίρους από ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος μας ως κλάδος είναι, μέσα από τη συμμετοχή μας και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα στο άμεσο μέλλον, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μεθόδων και λύσεων για μια πιο πράσινη και ασφαλή ναυτιλία. Επιπλέον, στην παραπάνω κατεύθυνση είναι στρατηγική επιλογή των Μελών της Ένωσης ο εκσυγχρονισμός του στόλου των πλωτών μέσων ρυμούλκησης, ναυαγιαίρεσης και προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας ήδη ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι τον προγραμματισμό άνω των 200 εκ. ευρώ επενδύσεων σε περισσότερα των 35 σύγχρονων πλοίων, με νέα καινοτόμα συστήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως οφείλει και η Πολιτεία να στηρίξει αυτόν τον κομβικής σημασίας εκσυγχρονισμό του κλάδου μας, τόσο με την στήριξη των επενδύσεων αυτών από τον Αναπτυξιακό Νόμο – κάτι που παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας αρνείται πεισματικά η Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων – όσο και με την άμεση νομοθέτηση νέων σύγχρονων προδιαγραφών των μέσων αυτών.
Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στη διασφάλιση και ανάπτυξη των πράσινων μεταφορών και της προστασίας του περιβάλλοντος, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε όλα τα πεδία. Δεν είναι απλά ανάγκη αλλά υποχρέωση, υποχρέωση για μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη όπως η Ελλάδα. Η Ένωση και οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, αλλά πρέπει και η Πολιτεία να κάνει το χρέος της ολοκληρώνοντας αυτήν την κρίσιμη μεταρρύθμιση δίνοντας τη δυνατότητα στήριξης αυτών των ζωτικής σημασίας επενδύσεων για την Ελληνική Ναυτιλία, με τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις νέες προδιαγραφές των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών άμεσα.
- Πιστεύετε στον κρίσιμο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία; Η νέα τεχνολογία απειλεί τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης πλοίων;
Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει κρίσιμο, κομβικό θα έλεγα ρόλο διαχρονικά στον κλάδο της ναυτιλίας. Ήταν, είναι και θα είναι το Α και το Ω. Ταυτόχρονα, π ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στοχεύει στο να διευκολύνει και να ενισχύσει τις δυνατότητες και ικανότητες του ανθρώπινου παράγοντα και κυρίως να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Συνεπώς, είναι σίγουρο πως ο τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας των πλοίων θα προσαρμοστεί στις νέες ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, αξιοποιώντας σύγχρονες πρακτικές και νέες τεχνολογίες, κάτι το οποίο αποτελεί ένα πεδίο ευκαιριών για τον εκσυγχρονισμό, την ασφαλή και πράσινη ναυσιπλοΐα αλλά και τη μείωση των ναυτικών ατυχημάτων.
- Οι εταιρείες διάσωσης συνέχισαν να συγχωνεύονται δημιουργώντας μεγάλες κοινοπραξίες. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής (ισχυρή δυνατότητα σε επιχείρηση διάσωσης και διαπραγμάτευση LOF συμβολαίων);
Είναι αλήθεια πως, κυρίως, οικονομικοί λόγοι οδήγησαν στη δημιουργία κοινοπραξιών, όχι τόσο στο χώρο των εταιρειών διάσωσης, όσο κυρίως στο χώρο των ρυμουλκών λιμένος. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων επιφέρει οικονομίες κλίμακας και συμβάλλει στην οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου, μειώνοντας το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση LOF συμβολαίων, η ύπαρξη κοινοπραξιών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
- Περιγράψτε μας τα πρότυπα ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, υγείας και ασφάλειας που προωθεί η Ένωση σας;
Τα μέλη της Ένωσης τηρούν όλες τις διεθνείς, αυστηρές απαιτήσεις και εφαρμόζουν τις πλέον σχολαστικές διαδικασίες και κανόνες που διέπουν την ορθή και ασφαλή λειτουργία των πλωτών μέσων του κλάδου αλλά και τις διεθνούς ναυτιλίας. Ταυτόχρονα επιχειρούν ακολουθώντας απαρέγκλιτα και τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κάθε εταιρεία – μέλος μας, βασικό άξονα στη λειτουργίας της έχει τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ενώ και η ίδια η Ένωση μας υποστηρίζει και ενισχύει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε δύο εξειδικευμένες μελέτες όσον αφορά στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο για τα ρυμουλκά και τα ναυαγοσωστικά. Μελέτες τις οποίες έχουμε θέσει στη διάθεση στου Υπουργείου Ναυτιλίας, από το οποίο περιμένουμε άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες.
- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε μια συνεχώς αβέβαιη αγορά;
Σε μία εποχή αβεβαιότητας, η ικανότητα ευελιξίας και προσαρμογής είναι καθοριστικές παράμετροι προκειμένου να μπορείς ανταπεξέλθεις εγκαίρως και αποτελεσματικά στις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά ως κλάδος οφείλουμε – και αυτό κάνουμε – να παρακολουθούμε από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες οι οποίες προσφέρουν περισσότερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις και επιλογές, ώστε άνθρωποι και αγαθά να μεταφέρονται με ασφάλεια και σεβασμό προς το περιβάλλον. Ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακαδημαϊκούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς και εξειδικευμένους συμβούλους με στόχο τόσο να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τις εταιρίες – μέλη μας όσο και να πρωτοπορούμε στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Μόνον έτσι μπορούμε να διασφαλίζουμε στο μέλλον την ασφαλή και πράσινη διακίνηση των χιλιάδων πλοίων – πολλά από τα οποία είναι γιγαντιαίων διαστάσεων – που διέρχονται κάθε χρόνο από τις ελληνικές θάλασσες καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτικών ατυχημάτων.
Πηγή: ΕΛΝΑΒΙ