16/05/24
Δελτίο Τύπου

Το Π.Δ. 83/2022 ρυθ­μί­ζει, για πρώ­τη φορά στα ναυ­τι­λια­κά χρο­νι­κά της πατρί­δας μας, ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στην ασφά­λεια των ρυμουλ­κών και των πλη­ρω­μά­των τους, την ασφά­λεια της ανθρώ­πι­νης ζωής στην θάλασ­σα, την προ­στα­σία του θαλασ­σί­ου περι­βάλ­λο­ντος και την ασφά­λεια των λιμε­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων πάντο­τε σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις των Διε­θνών Οργα­νι­σμών και τους κανο­νι­σμούς των Ανα­γνω­ρι­σμέ­νων Οργα­νι­σμών σύμ­φω­να με τον Ευρω­παϊ­κό Κανο­νι­σμό 391/2009.

Δυστυ­χώς, χρειά­στη­καν πολ­λά χρό­νια και πολ­λά ατυ­χή­μα­τα ακό­μη και θανα­τη­φό­ρα, όπως για παρά­δειγ­μα πριν ενά­μι­ση περί­που έτος στην Πάτμο με την ανα­τρο­πή του ρυμουλ­κού ΠΟΘΗ­ΤΟΣ ΙΙΙ και την απώ­λεια της ζωής του Κυβερ­νή­τη του κατά τη διάρ­κεια ρυμούλ­κη­σης του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου AZAMARA JOURNEY, για να μπο­ρέ­σει η Ελλά­δα να πρά­ξει το αυτο­νό­η­το, δηλ. να προ­σαρ­μο­στεί στη διε­θνή νομο­θε­σία και τη ναυ­τι­λια­κή πρα­κτι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται παγκο­σμί­ως, εδώ και 30 χρό­νια, για την ασφα­λή διε­νέρ­γεια των ρυμουλ­κή­σε­ων. Εξαι­τί­ας αυτών των δυστυ­χη­μά­των και της επι­κιν­δυ­νό­τη­τας των ρυμουλ­κή­σε­ων, υπήρ­ξαν επα­νει­λημ­μέ­νες και χρό­νιες επι­κλή­σεις εκ μέρους τόσο της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Πλη­ρω­μά­των Ρυμουλ­κών όσο και της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Πλοη­γών. Επί­σης, έχουν υπάρ­ξει σχε­τι­κές διε­ρευ­νή­σεις της Ελλη­νι­κής Υπη­ρε­σί­ας Διε­ρεύ­νη­σης Ναυ­τι­κών Ατυ­χη­μά­των του ΥΝΑΝΠ της οποί­ας οι ειση­γή­σεις παρέ­με­ναν επί πολ­λά χρό­νια κενό γράμ­μα στα συρ­τά­ρια των αρμοδίων. 

Δυστυ­χώς, λίγο πριν την έναρ­ξη συμ­μόρ­φω­σης των ρυμουλ­κών την 01/07/2024, εμφα­νί­στη­καν και πάλι οι γνω­στές φωνές των δήθεν επαγ­γελ­μα­τιών του χώρου οι οποί­οι θέτουν τα οικο­νο­μι­κά τους συμ­φέ­ρο­ντα πάνω από την ασφά­λεια των ανθρώ­πων, του περι­βάλ­λο­ντος και των πλοί­ων και ζητούν, με διά­φο­ρα προ­σχή­μα­τα, πρω­τί­στως την ακύ­ρω­ση αλλά και την παρά­τα­ση στην έναρ­ξη εφαρ­μο­γής του Π.Δ. 83/2022, ισχυ­ρι­ζό­με­νοι ότι η Ελλά­δα θα μεί­νει χωρίς ρυμουλ­κά, τα πλη­ρώ­μα­τα τους θα χάσουν την εργα­σί­ας τους και θα δημιουρ­γη­θεί μονο­πώ­λιο στην αγο­ρά ρυμουλ­κών. Σημειώ­στε ότι παρό­μοιοι ισχυ­ρι­σμοί είχαν μετ΄ επι­τά­σε­ως τεθεί με αφορ­μή τον κανο­νι­σμό ρυμουλ­κή­σε­ων των ΕΛ.ΠΕ. το 2017, προ­σφεύ­γο­ντας μάλι­στα στην Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Λιμέ­νων, όπου τελι­κά απορ­ρί­φθη­κε η καταγ­γε­λία τους. Άρα­γε, αυτοί που εκφρά­ζουν και πάλι σήμε­ρα τις ίδιες ανη­συ­χί­ες, για­τί δεν μας λένε πόσες και ποιες εται­ρεί­ες του κλά­δου έκλει­σαν, εάν τα πλη­ρώ­μα­τα των ρυμουλ­κών έμει­ναν χωρίς δου­λειές και εάν δεν εξυ­πη­ρε­τή­θη­κε έστω και ένα πλοίο; Σας πλη­ρο­φο­ρού­με, λοι­πόν, ότι όχι μόνο δεν προ­έ­κυ­ψε κάτι από τα παρα­πά­νω, αλλά αντί­θε­τα η αγο­ρά των ρυμουλ­κών προ­σαρ­μό­στη­κε πλή­ρως μέσα σε ένα μόλις χρό­νο από την ημε­ρο­μη­νία έκδο­σης του Κανο­νι­σμού, ανα­βαθ­μί­ζο­ντας, κατ΄ αυτό τον τρό­πο, την ασφά­λεια των ναυ­τι­κών, των πλοί­ων, των εγκα­τα­στά­σε­ων και την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος στις λιμε­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις των ΕΛ.ΠΕ. Βέβαια το πραγ­μα­τι­κά οξύ­μω­ρο της υπό­θε­σης είναι να δια­μαρ­τύ­ρο­νται οι συγκε­κρι­μέ­νοι δήθεν επαγ­γελ­μα­τί­ες του χώρου και όχι το Σωμα­τείο Πλη­ρω­μά­των τόσο για την ασφά­λεια όσο και για τις δου­λειές τους. Θα άξι­ζε πραγ­μα­τι­κά κάποιος στο Υπουρ­γείο να ξανα­δια­βά­σει την από­φα­ση της ΡΑΛ 63/2018, να τη συγκρί­νει με αυτά που λέγο­νται σήμε­ρα από τους ίδιους φορείς και ανθρώ­πους και να κατα­νο­ή­σει επι­τέ­λους τους λόγους για τους οποί­ους η Αρχή απέρ­ρι­ψε την καταγ­γε­λία τους. 

Οι ίδιοι δήθεν επαγ­γελ­μα­τί­ες καταγ­γέλ­λουν ότι δεν υπήρ­ξε δια­βού­λευ­ση για την έκδο­ση του προ­ε­δρι­κού δια­τάγ­μα­τος. Διε­ρω­τό­μα­στε, δεν πρέ­πει κάποια στιγ­μή το Υπουρ­γείο να απα­ντή­σει σε αυτή την αθλιό­τη­τα; Δια­βού­λευ­ση για το θεσμι­κό πλαί­σιο των ρυμουλ­κών ξεκί­νη­σε από το 2017 για να κατα­λή­ξου­με σε ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο δια­τάγ­μα­τος στις αρχές του Ιου­νί­ου του 2021. Το σχέ­διο τέθη­κε τότε σε δια­βού­λευ­ση που ουσια­στι­κά συνε­χί­στη­κε μέχρι τον Φεβρουά­ριο του 2022, δηλ. εννέα περί­που μήνες. Επι­συ­νά­πτο­νται οι επι­στο­λές των καταγ­γελ­λό­ντων για την πλη­ρέ­στε­ρη ενη­μέ­ρω­σή σας. Υπάρ­χουν πολ­λά προ­ε­δρι­κά δια­τάγ­μα­τα με τέτοια διαβούλευση;

Οι ίδιοι δήθεν επαγ­γελ­μα­τί­ες, ως διαρ­κείς πολέ­μιοι του εκσυγ­χρο­νι­σμού και, κατ΄ επέ­κτα­ση του προ­ε­δρι­κού δια­τάγ­μα­τος, αρνού­νται σχε­δόν τα πάντα και εξα­κο­λου­θούν να υπο­στη­ρί­ζουν διαρ­κώς ότι η εφαρ­μο­γή του θα αφή­σει τα λιμά­νια χωρίς ρυμουλ­κά. Το σημα­ντι­κό είναι ότι το Υπουρ­γείο έχει πλέ­ον την εικό­να που χρειά­ζε­ται. Πολύ πρό­σφα­τη μελέ­τη του Εθνι­κού Μετσό­βιου Πολυ­τε­χνεί­ου που καταρ­τί­σθη­κε για την ΕΛΙ­ΜΕ και παρα­δό­θη­κε στο Υπουρ­γείο ανα­λύ­ει με ακρί­βεια την πραγ­μα­τι­κή κατά­στα­ση για την κάλυ­ψη των ρυμουλ­κι­κών υπη­ρε­σιών σε όλα τα λιμά­νια. Θα αμφι­σβη­τη­θεί η εγκυ­ρό­τη­τα του Εθνι­κού Μετσό­βιου Πολυ­τε­χνεί­ου; Για­τί δεν έχουν αξιω­θεί όλα αυτά τα χρό­νια να παρου­σιά­σουν έστω μια μελέ­τη που να δεί­χνει κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από αυτό που έχει παρου­σια­στεί μέχρι τώρα; Εξάλ­λου, δεν προ­κα­λεί εντύ­πω­ση το γεγο­νός ότι η Ένω­ση Λιμέ­νων Ελλά­δος στη­ρί­ζει την εφαρ­μο­γή του προ­ε­δρι­κού δια­τάγ­μα­τος και δεν έχει εκφρά­σει καμιά ανη­συ­χία για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των πλοί­ων στα ελλη­νι­κά λιμάνια;

Η ενδε­χό­με­νη χορή­γη­ση παρά­τα­σης θα λει­τουρ­γή­σει εις βάρος της ασφά­λειας των ναυ­τι­κών, των πλοί­ων, των εγκα­τα­στά­σε­ων και του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος. Επί­σης, θα λει­τουρ­γή­σει απο­θαρ­ρυ­ντι­κά για όλους εκεί­νους τους πλοιο­κτή­τες που ήδη έχουν επεν­δύ­σει σε ρυμουλ­κά νέας τεχνο­λο­γί­ας ή βρί­σκο­νται σε δια­δι­κα­σία ανά­λη­ψης τέτοιων επεν­δύ­σε­ων, δεδο­μέ­νου μάλι­στα ότι έχει ήδη δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί σημα­ντι­κός αριθ­μός σύγ­χρο­νων ρυμουλ­κών σκα­φών μέσα σε μόλις ένα έτος από την δημο­σί­ευ­ση του Π.Δ. 83/2022, και συνε­χί­ζο­νται παρό­μοιες επενδύσεις.

Έχει επα­νει­λημ­μέ­να τονι­στεί ότι ο κλά­δος των ρυμουλ­κών, με αφορ­μή το ΠΔ 83/2022, έχει μια μονα­δι­κή ευκαι­ρία να βγει από το τέλ­μα της ανα­σφά­λειας και της απο­φυ­γής κάθε επεν­δυ­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας προς όφε­λος συντε­χνια­κών οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων, και να κατα­στή­σει, έστω και με μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση, την Ελλά­δα χώρα ασφα­λή με υγιή επι­χει­ρη­μα­τι­κή και ανα­πτυ­ξια­κή προοπτική.

Η αλή­θεια για τα ρυμουλ­κά και το προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα βρί­σκε­ται στο ποιος πραγ­μα­τι­κά επι­θυ­μεί την ασφά­λεια. Το ΥΝΑΝΠ είναι ο θεμα­το­φύ­λα­κας της ασφά­λειας στα πλοία και την θάλασ­σα. Στο τέλος της ημέ­ρας, αυτό έχει την τελι­κή ευθύ­νη αν το προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα για τα ρυμουλ­κά και η ασφά­λεια σε αυτά θα τοπο­θε­τη­θούν στην τρο­χιά της ανα­βο­λής μέσω της εύκο­λης λύσης της «παρά­τα­σης» στην εφαρ­μο­γή τους. Και, τελι­κά, αν κάτι συμ­βεί, αυτό θα κλη­θεί να απα­ντή­σει για ποιο λόγο έχει τυχόν κάνει αυτή την «επι­λο­γή».

Στους παρα­κά­τω συν­δέ­σμους ακολουθούν:

Κοι­νο­ποί­η­ση: