24/06/25
1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων.

1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων.

“Η Ένω­σή μας είναι ένας θεσμός εμπει­ρί­ας, συνέ­πειας και ευθύ­νης. Εκπρο­σω­πεί επι­χει­ρή­σεις που εξυ­πη­ρε­τούν πάνω από 12.000 πλοία ετη­σί­ως, με υψη­λό επί­πε­δο τεχνο­γνω­σί­ας, εκπαι­δευ­μέ­να πλη­ρώ­μα­τα, καλά αμει­βό­με­νες θέσεις εργα­σί­ας, και με συνε­χή παρου­σία στα κρί­σι­μα σημεία της εφο­δια­στι­κής και ενερ­γεια­κής αλυ­σί­δας της χώρας”. Αυτό τόνι­σε μετα­ξύ άλλων ο Αθα­νά­σιος Σκορ­δάς Γενι­κός Διευ­θυ­ντής της Ελλη­νι­κής Ένω­σης Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών, Ναυα­γο­σω­στι­κών, Αντιρ­ρυ­πα­ντι­κών και Πλοί­ων Υπο­στή­ρι­ξης Υπε­ρά­κτιων Εγκα­τα­στά­σε­ων στην έναρ­ξη των εργα­σιών του 1ου Συνε­δρί­ου της στην Πέτρι­νη Απο­θή­κη του ΟΛΠ.

Την έναρ­ξη των εργα­σιών κήρυ­ξε ο Υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, κ. Βασί­λης Κικί­λιας, ο οποί­ος τόνι­σε «Το Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής θα εκδώ­σει, μέσα στις επό­με­νες μέρες, το νέο κανο­νι­στι­κό πλαί­σιο το οποίο θα διέ­πει τις υπο­χρε­ώ­σεις όλων των επαγ­γελ­μα­τιών στο χώρο της ναυ­τι­λί­ας. Απαι­τεί­ται να επεν­δύ­ου­με μόνι­μα στη χρή­ση νέας τεχνο­λο­γί­ας, προ­κει­μέ­νου να είναι πιο ασφα­λή τα λιμά­νια και οι θάλασ­σές μας», και συμπλή­ρω­σε «Εάν συνε­νώ­σου­με τα ρυμούλ­κα με την αντιρ­ρυ­πα­ντι­κή πολι­τι­κή και τη δυνα­τό­τη­τα της έρευ­νας και της διά­σω­σης στη θάλασ­σα, τότε βλέ­πε­τε ότι δημιουρ­γεί­ται ένα πλαί­σιο το οποίο μας βοη­θά­ει να κατα­λά­βου­με πόσο σημα­ντι­κό είναι αυτό το βήμα».

Ο Υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας κ. Γιάν­νης Κεφα­λο­γιάν­νης -που δεν μπό­ρε­σε να παρα­βρε­θεί λόγω της πυρ­κα­γιάς στην Χίο – στο μήνυ­μα του τόνι­σε ότι «η στε­νή και συνε­χής συνερ­γα­σία όλων των εμπλε­κο­μέ­νων είναι το κλει­δί για την δια­χεί­ρι­ση περι­στα­τι­κών και κρί­σε­ων» ανέ­φε­ρε την ενδυ­νά­μω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής με 17 νέα ταχύ­πλοα σκά­φη μέσω του προ­γράμ­μα­τος ΑΙΓΙΣ, ανα­γνώ­ρι­σε την έλλει­ψη ναυα­γο­σω­στι­κών σκα­φών (salvage tugs) και δεσμεύ­τη­κε ότι το Υπουρ­γείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και ίδιος προ­σω­πι­κά είναι έτοι­μοι να ακού­σουν προ­σε­κτι­κά τον κλά­δο και να δώσουν λύσεις.

Ο Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Ένω­σης Πλοιο­κτη­τών κ. Παύ­λος Ξηρα­δά­κης από την πλευ­ρά του ανέ­φε­ρε : «Σήμε­ρα, μπο­ρού­με να πού­με με υπε­ρη­φά­νεια πως ο ελλη­νι­κός στό­λος ρυμουλ­κών έχει κάνει ένα ποιο­τι­κό άλμα. Από τον πρό­σφα­το εκσυγ­χρο­νι­σμό του θεσμι­κού πλαι­σί­ου μέχρι σήμε­ρα, 44 σύγ­χρο­να ρυμουλ­κά επι­χει­ρούν σε ελλη­νι­κά λιμά­νια όχι μόνο στα μεγά­λα αλλά και σε περι­φε­ρεια­κά λιμά­νια – από την Κρή­τη ως την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη. Ο νέος στό­λος μας δια­θέ­τει ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνα­τό­τη­τες, εφά­μιλ­λες και συχνά ανώ­τε­ρες του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού. Είναι και­ρός να εντα­χθεί στον σχε­δια­σμό της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Τέλος, η θεσμο­θέ­τη­ση κανο­νι­σμών ρυμούλ­κη­σης στους λιμέ­νες απο­δει­κνύ­ε­ται κρί­σι­μη για την ασφά­λεια. Όσα λιμά­νια συμ­μορ­φώ­θη­καν, βλέ­πουν ήδη τα αποτελέσματα.»

Χαι­ρε­τι­σμούς απηύ­θυ­ναν ο θεο­λο­γιό­τα­τος Επί­σκο­πος Αχε­λώ­ου κ.κ Νύφω­νας, ο Α’ Αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής των Ελλή­νων και πρώ­ην Υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, κ. Γιάν­νης Πλα­κιω­τά­κης, το Μέλος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Ναυ­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Ελλά­δος & Tsavliris Salvage Group κ. Νικό­λα­ος Τσα­βλί­ρης, καθώς και ο Ανα­πλη­ρω­τής Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος ΟΛΠ κ. Πανα­γιώ­της Τσώνης.

Στους 4 άξο­νες του Συνε­δρί­ου συζητήθηκαν

Α) Ο ρόλος των ρυμουλ­κών στις σημε­ρι­νές προ­κλή­σεις των λιμένων

Β) Τα ναυα­γο­σω­στι­κά πλοία και η σημα­σία τους για την προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής, του περι­βάλ­λο­ντος και της οικονομίας

Γ) Αντιρ­ρύ­παν­ση: Προ­στα­τεύ­ο­ντας το θαλάσ­σιο περι­βάλ­λον από ναυ­τι­κά ατυχήματα

Δ) Το μέλ­λον των υπε­ρά­κτιων δρα­στη­ριο­τή­των στην Ελλάδα.

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν δύο τιμη­τι­κές βρα­βεύ­σεις: Η πρώ­τη στον Πλοί­αρ­χο και το Πλή­ρω­μα του Ναυα­γο­σω­στι­κού ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑ­ΓΟΣ από τον Υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, κ. Βασί­λη Κικί­λια για την διά­σω­ση του MT SOUNION, και η δεύ­τε­ρη στον πρώ­ην Υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής κ. Γιάν­νη Πλα­κιω­τά­κη για την συμ­βο­λή του στον κλά­δο από τον Πρό­ε­δρο της Ένω­σης κ. Παύ­λο Ξηραδάκη.

Το Συνέ­δριο ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την υπο­γρα­φή Μνη­μο­νί­ου Συνερ­γα­σί­ας (MoU) μετα­ξύ της CASTALIA ConsorzioStabile SCpA και της Ελλη­νι­κής Ένω­σης Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών, Ναυα­γο­σω­στι­κών, Αντιρ­ρυ­πα­ντι­κών & Πλοί­ων Υπο­στή­ρι­ξης Υπε­ρά­κτιων Εγκα­τα­στά­σε­ων για θέμα­τα αντιρρύπανσης.

Το Συνέ­δριο τίμη­σαν με την παρου­σία τους ο κ. SU Xudong, Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος του Οργα­νι­σμού Λιμέ­νος Πει­ραιώς (ΟΛΠ), ο Βου­λευ­τής Β’ Πει­ραιά κ. Μιχά­λης Λιβα­νός, ο Βου­λευ­τής Β’ Πει­ραιά κ. Δημή­τρης Μαρ­κό­που­λος, ο Αρχη­γός του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος Αντι­ναύ­αρ­χος, Τρύ­φω­νας Κοντι­ζάς, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Λιμέ­νων Λιμε­νι­κής Πολι­τι­κής και Ναυ­τι­λια­κών Επεν­δύ­σε­ων του Υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, κ. Ευάγ­γε­λος Κυρια­ζό­που­λος, ο Πρύ­τα­νης του Πανε­πι­στη­μί­ου Πει­ραιά κ. Μιχά­λης Σφα­κια­νά­κης, ο Πρό­ε­δρος της Ένω­ση Λιμέ­νων Ελλά­δας (ΕΛΙ­ΜΕ), κ. Από­στο­λος Καμα­ρι­νά­κης, ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος Οργα­νι­σμού Λιμέ­νος Βόλου & Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Ένω­σης Λιμέ­νων Ελλά­δος (ΕΛΙ­ΜΕ), κ. Σωκρά­της Ανα­γνώ­στου, ο Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος Οργα­νι­σμού Λιμέ­νος Πάτρας, κ. Πανα­γιώ­της Αναστασόπουλος.

Θερ­μές ευχα­ρι­στί­ες και στους εκλε­κτούς συμ­με­τέ­χο­ντες στις 4 θεμα­τι­κές του Συνε­δρί­ου κκ Γεώρ­γιο Καμη­λό Πλοη­γό Πει­ραιά, Πλοί­αρ­χο Α Τάξης Ε.Ν, Θάνο Λιά­γκο, τ. Πρό­ε­δρος ΕΛΙ­ΜΕ, Πάνο Ξενο­κώ­στα, Πρό­ε­δρος & Δ/νων Σύμ­βου­λος ONEX, Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ελλη­νι­κών Ναυ­πη­γεί­ων, Δημή­τρη Βάσ­σο, Managing Partner HFW Greece, Johan Luijks, Marine Fire Salvage Expert, Dennis Brand, Master Mariner & Salvage Consultant, Δημή­τρη Μελί­δη, Chief Operations Officer της Antipollution, Νικό­λαο Βεντί­κο, Καθη­γη­τή Σχο­λής Ναυ­πη­γών, ΕΜΠ, Στέ­φα­νο Σκαρ­βέλ­λη, EMSA External Expert on Marine Pollution Preparedness & Response IMO Roster Consultant on Oil Spill Prevention & Response, Alessandro Russo, President of CASTALIA Consorzio Stabile SCpA, Ema Jelavic, Area Sales Manager, DESMI Ro-Clean, Άγγε­λο Μηνά­κη, ABS, Business Development Manager, Αρι­στο­φά­νη Στε­φά­το, Δ/νων Σύμ­βου­λος, ΕΔΕΥ­ΕΠ, Ιωάν­νη Τόγια, Εκτελ. Δ/ντής, Asso.subsea, Μέλος Δ.Σ Ελλη­νι­κής Ένω­σης Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών, Ναυα­γο­σω­στι­κών, Αντιρ­ρυ­πα­ντι­κών & Πλοί­ων Υπο­στή­ρι­ξης Υπε­ρά­κτιων Εγκα­τα­στά­σε­ων, Γιάν­νη Στα­μου­δά­κη Δ/ντής Επι­χειρ. Δρα­στη­ριο­τή­των, EDT Shipmanagement Ltd, Σταύ­ρο Χαρί­το, Civil Engineer, Project Director & Technical Consultant for Maritime, Offshore and Energy Projects.

Κοι­νο­ποί­η­ση: