
Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «Manassa Rose M» που έχει κοπεί στα δύο
Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να απομακρυνθεί το κουφάρι του φορτηγού πλοίου «Manassa Rose M», που παραμένει κομμένο σε δύο τμήματα στον κόλπο Κισσάμου Χανίων, χωρίς να εμποδίζει προς το παρόν την ασφαλή ναυσιπλοΐα, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γύρω από το «Manassa Rose M» υπάρχει για λόγους ασφαλείας ανηρρυπαντικό φράγμα, ενώ η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας έστειλε πρόσφατα επιστολή προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου να προχωρήσει στην ανέλκυσή του.
Εξάλλου η Διεύθυνση θαλάσσιου Περιβάλλοντος προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περισυνελέχθησαν όλα τα υλικά και τα καύσιμα του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το πλοίο με σημαία Κομόρες ανήκει στην αιγυπτιακών συμφερόντων εταιρεία Sward Marine Co Sa με έδρα την Μπελίζε.
Είχε αναχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό το λιμάνι Μισράτα Λιβύης, αλλά την Τρίτη 25 Ιανουάριου 2022 είχε προσαράξει στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Κισσάμου. Λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή κόπηκε στα δύο.
Το 10μελές πλήρωμά του είχε διασωθεί με ασφάλεια, ενώ είχε συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο πλοίαρχος και ο α’ μηχανικός του και τους είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Σης 28 Ιανουάριου 2022 οι Τούρκοι ιδιοκτήτες του φορτίου ανέθεσαν στη Megatugs τη διάσωσή του μέσω της διεθνούς συμβάσεως LOF 2020.
Στο πλοίο κατέφθασε άλλο φορτηγό πλοίο, το Zeg Glory, όπου μεταφόρτωσε το φορτίο του ναυαγισμένου πλοίου. Οι εργασίες διάσωσης του φορτίου ολοκληρώθηκαν την 21η Φεβρουάριου 2022.
Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση προς το υπουργείο Ναυτιλίας από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου για την ανέλκυσή του, ενώ η Ένωση Ελλήνων Πλοιοκτητών Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας και με αφορμή τις εργασίες στο συγκεκριμένο πλοίο ζητά να προχωρήσει η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου προκειμένου πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας που δεν είναι ασφαλισμένα κατά κινδύνων που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για την Αστική Ευθύνη για Ζημιές από Ρύπανση από πετρέλαιο καυσίμων (BUNKER) (ΙΜΟ) να μην μπορούν να καταπλέουν σε ελληνικά ύδατα.
Η Ένωση υποστηρίζει στην επιστολή της ότι η εταιρεία που ανέλαβε τις εργασίες απορρύπανσης και περισυλλογής των καυσίμων, όταν απευθύνθηκε στην ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου τής επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει στα μητρώα της, αλλά ούτε έχει καταχωρηθεί σε κάποια άλλη χώρα.
Πάντως, στην περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου δεν προχωρήσει στην απομάκρυνση του ναυαγισμένου πλοίου τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος 2881/2001 που ρυθμίζει θέματα ανέλκυσης ναυαγίων.
Πηγή: Ναυτεμπορική