27/04/2022
Manassa Rose M

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «Manassa Rose M» που έχει κοπεί στα δύο

Σε όλες τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες προ­κει­μέ­νου να απο­μα­κρυν­θεί το κου­φά­ρι του φορ­τη­γού πλοί­ου «Manassa Rose M», που παρα­μέ­νει κομ­μέ­νο σε δύο τμή­μα­τα στον κόλ­πο Κισ­σά­μου Χανί­ων, χωρίς να εμπο­δί­ζει προς το παρόν την ασφα­λή ναυ­σι­πλο­ΐα, προ­χω­ρά το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής. Γύρω από το «Manassa Rose M» υπάρ­χει για λόγους ασφα­λεί­ας ανηρ­ρυ­πα­ντι­κό φράγ­μα, ενώ η αρμό­δια διεύ­θυν­ση του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας έστει­λε πρό­σφα­τα επι­στο­λή προς την ιδιο­κτή­τρια εται­ρεία του πλοί­ου να προ­χω­ρή­σει στην ανέλ­κυ­σή του.

Εξάλ­λου η Διεύ­θυν­ση θαλάσ­σιου Περι­βάλ­λο­ντος προ­χώ­ρη­σε σε όλες τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες και περι­συ­νε­λέ­χθη­σαν όλα τα υλι­κά και τα καύ­σι­μα του πλοί­ου. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «Ν», το πλοίο με σημαία Κομό­ρες ανή­κει στην αιγυ­πτια­κών συμ­φε­ρό­ντων εται­ρεία Sward Marine Co Sa με έδρα την Μπελίζε.

Είχε ανα­χω­ρή­σει από την Τουρ­κία με προ­ο­ρι­σμό το λιμά­νι Μισ­ρά­τα Λιβύ­ης, αλλά την Τρί­τη 25 Ιανουά­ριου 2022 είχε προ­σα­ρά­ξει στη θαλάσ­σια περιο­χή του κόλ­που του Κισ­σά­μου. Λόγω των πολύ κακών και­ρι­κών συν­θη­κών που επι­κρα­τού­σαν στην περιο­χή κόπη­κε στα δύο.

Το 10μελές πλή­ρω­μά του είχε δια­σω­θεί με ασφά­λεια, ενώ είχε συλ­λη­φθεί στο πλαί­σιο του αυτο­φώ­ρου ο πλοί­αρ­χος και ο α’ μηχα­νι­κός του και τους είχαν επι­βλη­θεί οι προ­βλε­πό­με­νες διοι­κη­τι­κές κυρώ­σεις. Σης 28 Ιανουά­ριου 2022 οι Τούρ­κοι ιδιο­κτή­τες του φορ­τί­ου ανέ­θε­σαν στη Megatugs τη διά­σω­σή του μέσω της διε­θνούς συμ­βά­σε­ως LOF 2020.

Στο πλοίο κατέ­φθα­σε άλλο φορ­τη­γό πλοίο, το Zeg Glory, όπου μετα­φόρ­τω­σε το φορ­τίο του ναυα­γι­σμέ­νου πλοί­ου. Οι εργα­σί­ες διά­σω­σης του φορ­τί­ου ολο­κλη­ρώ­θη­καν την 21η Φεβρουά­ριου 2022.

Έως τώρα δεν υπάρ­χει κάποια επί­ση­μη απά­ντη­ση προς το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας από την ιδιο­κτή­τρια εται­ρεία του πλοί­ου για την ανέλ­κυ­σή του, ενώ η Ένω­ση Ελλή­νων Πλοιο­κτη­τών Ρυμουλ­κών Ναυα­γο­σω­στι­κών Αντιρ­ρυ­πα­ντι­κών Πλοί­ων Υπο­στή­ρι­ξης Υπε­ρά­κτιων Εγκα­τα­στά­σε­ων, με επι­στο­λή της προς το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και με αφορ­μή τις εργα­σί­ες στο συγκε­κρι­μέ­νο πλοίο ζητά να προ­χω­ρή­σει η δημιουρ­γία κατάλ­λη­λου θεσμι­κού πλαι­σί­ου προ­κει­μέ­νου πλοία της ποντο­πό­ρου ναυ­τι­λί­ας που δεν είναι ασφα­λι­σμέ­να κατά κιν­δύ­νων που προ­βλέ­πει η Διε­θνής Σύμ­βα­ση για την Αστι­κή Ευθύ­νη για Ζημιές από Ρύπαν­ση από πετρέ­λαιο καυ­σί­μων (BUNKER) (ΙΜΟ) να μην μπο­ρούν να κατα­πλέ­ουν σε ελλη­νι­κά ύδατα.

Η Ένω­ση υπο­στη­ρί­ζει στην επι­στο­λή της ότι η εται­ρεία που ανέ­λα­βε τις εργα­σί­ες απορ­ρύ­παν­σης και περι­συλ­λο­γής των καυ­σί­μων, όταν απευ­θύν­θη­κε στην ολλαν­δι­κή ασφα­λι­στι­κή εται­ρεία του πλοί­ου τής επι­ση­μάν­θη­κε ότι δεν υπάρ­χει στα μητρώα της, αλλά ούτε έχει κατα­χω­ρη­θεί σε κάποια άλλη χώρα.

Πάντως, στην περί­πτω­ση που η πλοιο­κτή­τρια εται­ρεία του πλοί­ου δεν προ­χω­ρή­σει στην απο­μά­κρυν­ση του ναυα­γι­σμέ­νου πλοί­ου τότε θα πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί ο Νόμος 2881/2001 που ρυθ­μί­ζει θέμα­τα ανέλ­κυ­σης ναυαγίων.

Πηγή: Ναυ­τε­μπο­ρι­κή

Κοι­νο­ποί­η­ση: